fredag 2 oktober 2009

"Honungsfällan" och "Mörkermannen" av Unni Lindell

Det här är sjätte och sjunde böckerna om kommisarie Cato Isaksen och hans stab.

En av huvudpersonerna i "Honungsfällan" är Vera Mattsson en arg gammal dam som hatar barn! Plötsligt en dag försvinner en liten pojke som setts på hennes tomt... På väg hem från sitt jobb på en cateringfirma så mördas en lettisk flicka, vad har hennes pojkvän med det hela att göra, och vad har hans skumma bror för sig i skogen? Det blir Cato Isaksens ansvar att ta reda på svaret på gåtan/gåtorna; Hänger händelserna ihop, och i så fall hur?











I "Mörkermannen" möter vi två livrädda kvinnor! Bägge tycks vara helt ensamma och inte ha någon att dela sin skräck med. Vad är de så rädda för? Vem är mannen som setts i hissen? Vem tittar genom ventilen i taket? Vem visslar sången från länge sedan? Varför vill ingen kännas vid kvinnan som knuffas ut från balkongen? Åter igen visar det sig successivt att fallen kan ha med varandra att göra. Cato Isaksen inser att hans nya medarbetare Marian Dahle inte bara är irriterande utan också en mycket skicklig utredare, även om metoderna emellanåt är regelvidriga.













Unni Lindell är otroligt skicklig på att bygga historier som är helt omöjliga att lägga ifrån sig. Personerna hon skapar är inga dussinmänniskor, och vem vill läsa om det?

Inga kommentarer: