onsdag 17 november 2010

Tove-manual























Om man som jag har en dotter som är en mycket rationell person så får man en manual över hur hennes lilla dotter ska "hanteras".

Detta beroende på att Malin med sin man Tommy ska åka på försenad bröllopsresa, och vi som är på hemmaplan ska vara stand-in under denna vecka. Sin bas ska Tove ha hemma hos oss, men farfar med sambo kommer från Norberg en av dagarna, och kanske att morfar med sambo hinner ta del också.

Hur som helst känner vi oss nu helt lugna, med denna handhavandebeskrivning som hjälp kan inget gå fel...

En vanlig dag med Tove

Sömn

Tove vaknar ofta mellan kl fem och sex på morgonen. Då vill hon leka i sängen ca en timme innan hon somnar igen. Det är alltid lättast att få henne att somna genom att lägga henne på ett täcke i hennes egen säng. Mys till det lite omkring henne. Stoppa i en napp och dra ned rullgardinen, släck lyset och gå ut. Räkna med att hon kommer ligga och greja och låta lite. Gå in då och då och stoppa i nappen. Till slut somnar hon.

När hon vaknar andra gången är klockan mellan sju och åtta. Då är hon hungrig och vill äta gröt till frukost.

Hon brukar sova ganska ofta, framför allt på förmiddagen. Det kan hända att hon sover tre-fyra gånger innan lunch. Hon brukar sova en gång på eftermiddagen och går och lägger sig för natten mellan sex och sju.

När hon sover på dagen brukar hon sova mellan 20 minuter och en timme.

På kvällen/natten kan hon skrika ibland. Då är det bara att stoppa i nappen så somnar hon om. Hon är aldrig vaken på natten.

Mat

Alla måltider serveras med vatten i pipmugg. Tove tycker om vatten och visar tydligt om hon inte längre är törstig. Då fräser hon ut vattnet genom munnen eller tuggar bara på muggen.

Gröt till frukost. Ca 2 dl vatten och 1 dl grötpulver. Peta i henne tills hon inte vill ha mera.

Frukt till mellanmål runt halv elva.

En maträtt till lunch runt halv ett.

Mellanmål igen, frukt och kanske lite naturell yoghurt, runt halv fyra.

En maträtt till middag runt sex-halv sju.

Tandborstning

Borsta tänderna morgon och kväll. En tandkrämsklick lika stor som hennes lillfingernagel är det enda som behövs. Torka av munnen med hushållspapper, så gott det går. Tandkrämen är inte farlig för hennes mage.

Bad

Bada henne i en balja med vanligt vatten bara, utan någonting i. Man känner när det är lagom varmt. Ingen termometer för det behövs. Tänk fingervarmt. Bad behövs ca 2 ggr i veckan.

Kroppsspråk och gnäll

Om hon gnuggar sig i ögonen eller gnuggar på öronen är hon trött.

Hon kan ofta vara gnällig om det inte händer tillräckligt mycket. Hon vill gärna öva på att gå eller bäras omkring och peta på saker. Massa leksaker i en hög är roligt.

Gnäller hon ändå kan hon vara hungrig eller trött.

2 kommentarer:

Paula sa...

Oj, nu vet jag precis hur lillan funkar! Vi hade ju liten Melissa här i helgen, mellan free-söndag men det hade då aldrig gått utan pappa närvarande. Han fick knappt gå på toa, Hasse o jag dög ingenting till. Men hon är nog inne i en blyghetsperiod, hon är ju över ett år nu....
Hoppas ni får en underbar vecka tillsammans!

Anna sa...

Fantastiskt med en manual!
Skönt att det funkar att vara hos mormor en vecka. Harriet skulle aldrig gå med på det. Och ingen skulle orka med att ha henne under natten heller är jag rädd...