torsdag 7 april 2011

"Om inte nu så när", Annika Thor och "Djävulsstjärnan", Jo Nesbö

Om inte nu så när - Annika Thor

I förkrigstidens och de första krigsårens oroliga Europa befinner sig Sverige i utkanten, men ändå inte vid sidan av det som sker. Varje dag fattas också här beslut som avgör människors öden, och det är långt ifrån alltid humaniteten som fäller utslaget.

Romanen följer sex människor - flyktingar från Tredje riket såväl som svenskar - och hur tre mycket olika kärleksförhållanden växer fram. Exilen och ovissheten bryter ner flyktingarna, men också de som utövar makten förändras.

Vi var väl kanske inte så neutrala under andra världskriget som det ibland framställts. Ännu en bok i andra världskrigets skugga, men intressant eftersom den utspelar sig i Sverige. Den griper inte tag så mycket som man kan tro, jag upplevde den mer som en reportagebok. Läsvärd och lättläst men inte mer.

























Djävulsstjärnan - Jo Nesbö

Semestertider i Oslo. En värmebölja håller staden i ett obarmhärtigt grepp. Polishuset står tomt sånär som på två personer: karriäristen Tom Waaler och Harry Hole, vars uppsägning hänger i luften sedan han förgäves försökt bevisa att Waaler är skyldig till mord och vapensmuggling.

Då en ung kvinna hittas mördad, med en femuddig röd diamant under ögonlocket och ett avhugget pekfinger, tvingas Harry ta sig an fallet tillsammans med Tom Waaler.

Mördaren slår till gång på gång efter ett till synes obegripligt mönster och paniken sprider sig bland allmänheten. Harry arbetar febrilt för att knäcka djävulsstjärnans symbolik. Samtidigt är det dags att göra upp med Waaler en gång för alla.

Som vanligt med Nesbös böcker är det varning: Det går inte att sluta!

 

1 kommentar:

paula i pörtet sa...

Tack för tipsen, Nesbö har jag inte läst eftersom jag sällan läser deckare, men ibland kan jag bli sugen. Thor låter som en bok jag kanske skulle gilla,..hmmm men nu har jag en låång lista att beta av.
Hälsningar från ett blåsigt Dalarna där solen tittar fram
Kram