måndag 14 maj 2012

"Little Bee", "I tystnaden begravd" och "Kvinnorna på stranden"


Little Bee - Chris Cleave
”I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig - ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp. Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen. Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu.”

En skarp och intelligent nutidsroman som får en att återigen konstatera vad människorna i Utvecklingsländer (?) får betala för vår välfärd. Vissa avsnitt är så ruskiga så man önskar att man kunde blunda, samtidigt har den konstigt nog en positiv och t o m bitvis komisk grundton (som framför allt till en början går till överdrift). Författaren är en manlig brittisk journalist , som vad jag förstår gjort en grundlig research inför skrivandet av boken, den känns angelägen och seriös. Mycket bra!



I tystnaden begravd - Tove Alsterdal
”I tystnaden begravd är en storslagen och svart släktkrönika som sträcker sig tillbaka genom nästan hela 1900-talet, från Tornedalen och österut, in i det mytomspunna Karelen och fallna Sovjetimperiet. Den skildrar människans längtan efter ett liv som är värt att leva.”

En bok som inte bara är en spänningsroman, utan också ett sökande efter journalisten Katrines ursprung. Spelplatsen är i huvudsak en fingerad by i Tornedalen. Någon bjuder ett chockerande högt pris för Katrines mammas hus. Hur kommer det sig att modern äger ett hus som familjen aldrig besökt? Vem vill förvärva det till ett fantasipris? Katrine får successivt svar på sina frågor…Mycket spännande och bitvis realistisk (?) roman!


Kvinnorna på stranden - Tove Alsterdal
”I gryningen vaknar Terese från Järfälla på en strand i södra Spanien. Hon vinglar ner till havet och kliver på liket av en afrikansk man.
I skydd av natten smyger en kvinna i land i hamnen intill. Hon har smugglats över havet och räddats ur vågorna. Hennes namn är Mary, men inte länge till.
I New York försöker Ally få tag i sin man som är en känd frilansjournalist. Han har åkt till Paris för att skriva om människohandel och slaveri. Ally trotsar sin cellskräck och tar ett plan över Atlanten för att söka reda på honom.”


Man hade kunnat svära på att den här deckaren är skriven av en amerikan, och det är för min del inte positivt. Huvudpersonen Ally är också just amerikanska, och en riktig hjältinna (förstås). De övriga två kvinnorna märks inte mycket, utan har bara riktigt små biroller i boken. Temat är en förskräcklig företeelse i vårt samhälle: Människohandel och korruption. Alltid lika skrämmande att läsa om. Tove Alsterdal har bra flyt i handling och språk, men någon favorit är det inte, men OK som förströelse.





1 kommentar:

paula i pörtet sa...

Tack snälla för tipset, Little Bee hade jag på min -Att läsa-lista men I tystnade begravd ska läggas till. Jag gillar släktromaner bara de inte blir för omfattande!
Ha en fin vårvecka, här tar våren bara små krypande steg, 8 grader i luften och snålblåst, men, jag gillar när det är lite segt och tar tid innan sommaren är här!
Kram