måndag 23 juni 2014

Ru – Kim Thúy, Gone Girl – Gillian Flynn, Profeterna vid Evighetsfjorden – Kim Leine, Längtan bor i min steg – Klara Zimmergren, Deckare av Carin Gerhardsen

Ru – Kim Thúy


Ru" betyder "vaggvisa" eller "att vagga" på vietnamesiska, men även "bäck" på franska. Det är också titeln på Kim Thúys rosade självbiografiska roman som kan beskrivas som en rännil av minnen som slingrande letar sig fram från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada, via flykten i båt över Siambukten, tiden i flyktinglägret i Malaysia, återkomsten till Vietnam som vuxen och moderskapets glädje och vånda. Thúy bekymrar sig inte om kronologi utan följer sin inre logik där slutackordet i varje minnesfragment får bilda upptakt till nästa, vilket skänker berättelsen en egensinnig och spontan rytm, som man som läsare villigt vaggas in i. 

Liten myspysbok som jag inte vet hur jag ska kategorisera, biografi eller lyrik? Jag tyckte dock att den var lättläst och vacker.


Gone Girl – Gillian Flynn


Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig,var är Amy?

Roman/Thriller som fått hur mycket publicitet och beröm som helst. Det är en riktig mastodont som gott och väl kunnat vara kortare, den blir lite väl seg. Men spännande och överraskande upplägg, ända in i slutet vet man inte vart det ska bära hän.



Profeterna vid Evighetsfjorden – Kim Leine

Året är 1787 när prästen Morten Falck lämnar Köpenhamn och färdas till Grönland och kolonin Sukkertoppen för att kristna dess odöpta infödingar, som har hängett sig åt kätteri och villoläror. Morten vill genomlysa kolonin med förnuft och upplysning. Men bland grönlänningarna pyr ilskan över de danska missionärernas övergrepp och längre in i landet lurar ett uppror. Boplatsens profeter, Habakuk och Maria Magdalene, är fast beslutna att fördriva den danska kolonialmakten. 

För den här historiska romanen fick Kim Leine Nordiska Rådets litteraturpris 2013, och det känns välförtjänt. Den är storslagen både till volym, språk och detaljer. Jösses vilket språk, vilka naturskildringar, vilken råhet, vilken kärlek och vilken spänning! Tung på alla sätt!


Längtan bor i min steg – Klara Zimmergren


Kärleksfullt om att vänta på ett barn

"Att var singel är en sak. Inget som måste vara för evigt. Det är det där andra. Att man är ensam kvinna i 35-årsåldern och inte mamma ännu. Det är något andra är snälla och påminner en om titt som tätt. Om man nu, av en händelse, inte skulle ha reflekterat över det själv."

Så fin skildring av en vardag som innehåller så mycket längtan, desperation och smärta. Men den är också en barndomsskildring, en kärleksförklaring till djur i allmänhet och hundar (hennes två Airdaleterriers) i synnerhet. Mycket fin bok som rekommenderas, framför allt till de som tar allt för givet.



Deckare av Carin Gerhardsen 

Så har då döttrarna "lurat" mig in i en beroendeframkallande deckarsvit. Jag har läst alla utom en av Carin Gerhardsens deckare nu (den senaste står jag i kö på), och hon skriver beroendeframkallande, och passar perfekt som semesterlitteratur, eftersom man ligger och läser hela nätter.


Titlarna i tur och ordning: "Pepparkakshuset", "Mamma, pappa barn", "Vyssan lull", "Helgonet", "Gideons ring" och "Hennes iskalla ögon"











1 kommentar:

Paula i pörtet sa...

Hej, känner ju igen några av böckerna, dock har jag inte läst Leines nya. Den måste jag nog skriva upp, läste en annan bok som hette Kalak för ett par år sedan o gillade den. Miljön är ju fantastisk i all isländsk litteratur och dom skriver bra, de isländska författarna.
Kram o tack för tipset