torsdag 28 februari 2013

Deckare av Camilla Grebe och Åsa Träff


"Någon sorts frid", "Bittrare än döden" och "Innan du dog"

Tre deckare om terapeuten Siri av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff har jag läst. Underhållande och lättläst, men inga sensationer tycker jag, däremot är de flesta kritiker väldigt positiva.

"Någon sorts frid är till sista sidan en riktig bladvändare. Skickligt använder Grebe Träff den klassiska deckarens alla möjligheter att driva upp spänningen och listigt plantera ut ledtrådar - eller villospår! - i handlingen. Samtidigt gör de något nytt och eget av genren. I terapisamtalen med bokens karaktärer växer en förtröstansfull insikt fram hos läsaren att vi delar våra mörkaste hemligheter med varandra. Och en obehaglig fråga väcks: Betyder det att jag också kan bli en mördare?"

"...ingen tvekan om att framtiden på den svenska deckarscenen ser ljus ut - och de svenska deckarläsarnas kärlek är förhoppningsvis mindre destruktiv än den som drabbar karaktärerna i Bittrare än döden. (...) en lyckad psykologisk thriller. (...) Grebe och Träff har åstadkommit en läsupplevelse som dröjer sig kvar." Smålands-Posten"

 "Innan du dog är en spänningsroman som handlar om det förflutna och nuet. Om ungdomligt övermod och medelålders resignation. Om ett brott och om vilka följder en fruktansvärd hemlighet kan få långt senare och långt utanför en inre krets. Det handlar om hur tillit kan förstöras för alltid när de man tror står en närmast sviker. Handlingen rör sig växelvis mellan nutid och sent åttiotal, där framgång och status är det som räknas i den framväxande yuppieeran."






Inga kommentarer: